Video- og lydproduktion i en bil

Jeg laver, som du sikkert allerede har set, en del videoproduktioner i min Tesla Roadster. Og det er ikke helt let. Jeg har kæmpet en del med både, at opnå gode billeder og en god lyd. Særligt det sidste har vist sig at være rigtig svært. I nedenstående video vil jeg fortælle lidt mere om den løsning jeg er kommet frem til, som jeg mener giver det bedste resultat.

Læs mere om det udstyr jeg bruger nedenfor …

Jeg benyter mig af følgende udstyr til mine video- og lydproduktioner i bilen:

 • Video camcorder: GoPro HD Motorsport Hero
 • Digital audio recorder: Marentz PMD660
 • Mikrofoner: DPA 4061

Redigeringen laver jeg i Final Cut Pro. Det første skridt er, at konvertere de H.264 filer, som camcorderen producerer til et mere redigeringsvenligt format. H.264 filer er et komprimeret format, der ikke egner sig så godt til redigering. Jeg konverterer dem som regel til Apple ProRes format. Det fylder lidt mere end de komprimerede filer, og tager naturligvis lidt tid at konvertere, til gengæld går redigeringen meget hurtigere.

Inden jeg konverterer filerne klipper jeg som regele de rå optagelser lidt til, så jeg kun behøver at redigere de stumper jeg faktisk skal bruge. Som regel er det under halvdelen af det jeg har optaget. Så der sparer jeg en del.

En anden ting jeg gør inden jeg konverterer er, at lægge den rigtige lyd ind, som jeg har optaget med den eksterne digitale audio recorder. Den skal så lige synkroniseres med videoen. Det klarer jeg i hånden. Det er ikke ret svært. Hvis man kan se lydens waveforms på begge spor kan man hurtigt finde nogle punkter at matche det på. Når jeg husker det starter jeg altid mine videoer med et enkelt klap i hænderne. Så har jeg det at bruge til at synkronisere efter – præcis som med et gammeldags klaptræ. Det fungerer fint.

Når jeg er færdig med konverteringen af filerne klipper jeg det hele sammen, laver de overgange jeg har bruge for, cross-fades af lyden og ligger min sædvanlige intro, outro og vandmærkning af billedet på.

Med den sidste løsning jeg har valgt til lydoptagelserne – med den eksterne digitale audio recorder og DPA klipsmikrofoner, er der ikke behov for så meget justering af lyden. Det eneste jeg gør er, at skære den dybe bund lidt væk – omkring 150 hz, komprimere lyden lidt, og nogle gange hæve diskanten en lille smule.

Apples egne filtre og kompressorer i Final Cut Pro er ikke særlig gode. På ovenstående video har jeg brugt disse. Det vil dog kunne gøres en del bedre, hvis jeg lige kører lydfilen igennem mit audio produktions-setup. Her har jeg meget bedre filtre, kompressorer osv.

Til slut laver jeg farve- og kontrast justeringer. Typisk skal der lidt mere sort i, lidt mindre højlys og en smule mere farvemætning (saturation). Men det afhænger meget af lyset i den konkrete optagelse.

Til slut er der bare tilbage at eksportere det hele igen til et format,  der egner sig til upload på Vimeo og YouTube. Det jeg synes fungerer bedst er H.264 filer i 1280 X 720 (lille HD) med en forholdsvis høj bitrate. Det synes jeg giver en fin kvalitet.About Mikkel deMib Svendsen

Jeg er nok mest kendt som søgemaskine- og Internet-nørd. Til dagligt driver jeg søgemaskine-marketingbureauet deMib.com og er med til at drive bl.a. Min-Mave.dk, Pinq.dk og Redpitt.com.

Andre indlæg i samme kategoriAdditional Resources

Comments

 1. Fed gennemgang af dit setup!

  En lille detalje mht. billedstabilisering: Jo mere stabilt billedet er, desto mindre kræver det af den efterfølgende komprimering. Man kan næsten se det i videoen, hvor den “hænger” lidt, når du kører over et pump. Eller også er det bare min langsomme bærbare computer, der ikke lige kan følge med på de tidspunkter :-)

  Man kender det også fra fjernsynet, hvor flere og flere nyhedsudsendelser er gået over til videointerviews over Skype med deres udsendte journalister. Står journalisten HELT stille, er der sjældent problemer. Men begynder de at bevæge sig lidt i billedet, evt. stå og svaje lidt fra side til side, bliver billedet af og til lidt pixelleret. Simpelthen fordi videokomprimeringen pludseligt får ekstra meget at lave, og måske ikke kan nå at sende det hele pga. begrænset båndbredde.

  • Mikkel deMib Svendsen says

   Du har helt ret i, at jo mere bevægelse der er i billedet, jo mere data skal der bruges. Det gælder naturligvis også rystelser.

   Men, det har ike nogen særlig betydning efter det er komprimeret af først mig og så Vimeo. Men for at se videoen i HD og den store størrelse jeg bruger her på bloggen kræver det naturligvis en fornuftig forbindelse.

   Hvis du er på en lidt langsom forbindelse, så kan det godt betale sig at vente lidt med at se videoen, til den har indlæst det meste af den. Så skulle den ikke så let hakke. Den kan dog stadig hakke på nogle computere, fordi de simpelt hen ikke kan dekode HD signalet godt nok :)

   Er man på mobiltelefon kan det anbefales at se videoen direkte fra Vimeo i stedet for – de har nemlig en super fed mobil-komprimering, der fungerer rigtig godt (hvis man altså har en pro konto og har slået det til, som jeg har). Selv med en halvdårlig 3-forbindelse ude på en mark går det super flot igennem.

 2. Spændende læsning som kommer på et godt tidspunkt for mig, da jeg har overvejet at lave lidt online marketing relateret videoer herfra Thailand af :) Tak!

  • Mikkel deMib Svendsen says

   Godt! Det er bare at komme igang. :)

   Der er mange rimelige og små HD-camcordere på markedet i dag. GoPro HD er særligt lavet til sportsaktiviteter. Hvis du ikike skal ud i den slags vil jeg nok anbefale noget andet.

   Udover mit GoPro HD bruger jeg to andre video camcorders:

   1) Sony HVR V1
   Dette er en rigtig god semi-pro HD video camcorder. Jeg har sat en lidt bedre shot-gun mikrofon på den (en Røde NTG-2). Det egner sig rigtig godt til allround videooptagelser.

   2) Canon 5D
   Dette er egentligt en almindelige DSLR – altså ikike en dedikeret video camcorder. Så den er ikke helt så let at bruge til on location optagelser – bl.a. fordi man skal køre fokus manuelt. Til gengæld er de billeder der kommer ud af den helt vildt flotte! Lyden på den er dog ikke så god, så hvis det er noget der virkelig skal bruges, skal du bruge ekstern lydoptagelse. Jeg lavede en hurtig test af det forleden, som du kan se her: http://www.vimeo.com/26521309

   Der er iøvrigt en ny version af Final Cut Pro ude nu. Den er blevet kritiseret en del af professionelle fordi de har fjernet nogle af de pro-funktioner de ellers bruger. Til gelgæld ser det ud til at være lettere at bruge for ikke pro’s og skulle kunne håndtere H.264 filer bedre uden konvertering. Og så koster det kun $299 i AppStore.

Speak Your Mind

*

Modtag email med nye kommentarer. Du kan også abonnere uden at kommentere.