Myter om elbiler: Min elregning vil stige helt vild med en elbil

Et af de mest latterlige argumenter imod elbiler er, at ”min elregning vil stige helt vildt med en elbil”. Det er en myte – forstået på den måde, at dine udgifter til fremdrift af din bil jo falder. Det er en myte designet af elbilhadere til at skræmme dig fra at skifte til elbil.

Ja, naturligvis vil din elregning stige, hvis du skifter fra benzinbil til elbil. Det siger sig selv, men samtidig vil din benzinregning jo falde. Og den vil falde meget mere end din elregning vil stige. Og således er nettoresultatet en besparelse. En stor besparelse. Lad mig vise dig regnestykket …

Lad os antage at du kører 2.000 km om måneden i en nogenlunde økonomisk dieselbil – som f.eks. en af mine egne Mercedes A160. Den kører jeg ca. 19 km/l i. Hvis vi går ud fra en gennemsnitlig pris pr. liter diesel på 11 kr. så koster det således 1.157,19 kr. pr. måned i diesel at køre i den.

Hvis du så skifter til en elbil ser regnestykket lidt bedre ud. Lad os antage, at du kører med et gennemsnit på 150 wh pr. km. Jeg kan godt køre lidt bedre end det, men så er der også et lille tab ved ladning. Så lad os bare sige 150 wh pr. km, så er vi på den sikre side. Med 2.000 km pr. måned bruger du så 300 kwh. 1 kwh koster ca. 2 kr. hvilket giver en samlet pris på 600 kr. til strøm om måneden.

Besparelsen når du skifter fra diesel til strøm er således 557,19 kr. Og det er hvis du skifter fra en økonomisk dieselbil. Hvis den bil du skifter fra er knap så økonomisk, eller hvis du kører ligeså økonomisk i din elbil som jeg kan, så er besparelsen endnu større.

Så ja, din elregning vil stige, når du skifter til elbil. Men dine månedlige udgifter til energi til din bil vil falde markant. Så konklusionen er, at du ikke skal lade dig skræmme til at lade være med at skifte til elbil af myter som denne.About Mikkel deMib Svendsen

Jeg er nok mest kendt som søgemaskine- og Internet-nørd. Til dagligt driver jeg søgemaskine-marketingbureauet deMib.com og er med til at drive bl.a. Min-Mave.dk, Pinq.dk og Redpitt.com.

Andre indlæg i samme kategoriAdditional Resources

Comments

 1. Helt enig. Simpel logik – man skal da være helt grøn, eller ikke have læst spor af din gode blog hvis nogen falder for det argument.
  Så faktisk en elbil i går da jeg var på vej hjem fra Føtex, og igen er det forbavsende hvor stille sådan en bil er. Jeg kan ikke undgå at tænke på hvor stille vore byer vil blive efterhånden som flere skifter. Der er ikke meget charme over os og støj, så more power to you… :-)

 2. Thomas J. says

  Vi har så købt en Seat Ibiza Ecomotive som kører ca 29 km pr liter diesel. Markedet har jo desværre ikke en elbil som jeg kunne have råd til at nærme mig..

 3. Altså hvis der er nogen som falder for skræmme myten med “Min elregning vil stige helt vild med en elbil”, så er det vel fordi de ikke tænker helt klart?
  Det er jo ren logik at ens benzinregning vil falde og derved gøre op for elregningen.

  Men altså, hvis myten kan ødelægges så flere kan komme over til elbiler, så er det jo godt :D

 4. KIm Harder says

  De priser du nævner er kun brændsstofs priser, der er også besparelse i vægtafgiften og veligeholdelses udgifterne .

 5. Kim Petersen says

  Betterplace er skyld i at elbiler bliver for dyre.
  I følge Betterplace koster det 700 kr per måned x 12 mdr = 8400 kr. per år at leje batteriet.
  Hvis man kører 30.000 km om året, så koster det eksklusivt batteri:
  2.495 kr per måned x 12 mdr = 29.940 kr – 8.400 kr = 21.540 kr. per år i strømudgift.
  21.540 kr / 30.000 km = 71,7 øre per km.
  Det svarer til at man med et Betterplace abonnement kan køre mellem 2,8 og 3,2 km per kW alt efter om man betaler 2 kr per kW eller 2,25 kr per kW.
  Det kan da slet ikke gå.
  Og laver man overkørt kilometer (over 30.000 km) så betaler man 1,42 kr. per km.
  Så er det lige pludselig mellem 1,4 og 1,6 km per kW.
  Man betaler rigtig mange penge for at have batteriskiftmuligheden og friheden til at komme hurtig videre.
  Jeg siger NEJ TAK og tror også mange andre fravælger den type elbil hvis der virkelig regnes efter.

Speak Your Mind

*

Modtag email med nye kommentarer. Du kan også abonnere uden at kommentere.