Myter om elbiler: Elbiler kører ikke særlig stærkt og er langsomme i optrækket

En meget udbredt myte om elbiler er, at de ikke kan køre særlig stærk og at de er enormt sløve i optrækket.

Det er rigtig nok, at de fleste elbiler vi har set indtil nu absolut ikke er særlig hurtige, og at mange af dem har en acceleration som en nedslidt Lada. Men det er absolut ikke sandt, at det behøver at være sådan. Det er en elbil myte.

Det bedste eksempel på at elbiler bestemt ikke behøver at være langsomme, er Tesla Roadster. Den er bestemt ikke langsom. Tværtimod, den er lynende hurtig. Ja, faktisk er den hurtigere end langt de fleste benzin- eller dieseldrevne elbiler. Den slår langt de fleste super cars og sportsvogne med en acceleration fra 0-100 på 3,7 sekunder!

3,7 sekunder er en sindssyg hurtig acceleration. Meget hurtigere end de fleste overhovedet har brug for – eller har lyst til. Det kan godt virke helt skræmmende (eller utrolig sjovt, alt efter hvordan man har det med den slags).

Tesla Roadster er elektronisk begrænset til en maksimal hastighed på 200 km/t. Det har Tesla gjort fordi bilen er en gadebil. Der er ikke nogen grund til at kunne køre hurtigere med en bil der skal bruges på almindelige veje. Hvis de havde lavet det med det formål at køre Racerløb på lukkede baner var det naturligvis en anden snak. Men det har de ikke.

Så med en acceleration på 0-100 på 3,7 sekunder og en topfart på 200 km/t må myten om, at elbiler er langsomme da være fuldkommen død.

Nedenfor kan du se en video med et drag race mellem en Tesla Roadster og en Porsche Carrera Cabriolet. Tesla Roadster’en vinder!

En elmotor er stærkere end de fleste tror

Mange har den misopfattelse at en elmotor ikke er så stærk som en forbrændingsmotor. Måske skyldes det, at de fleste kender elmotoren fra deres køkkenredskaber og forbrændingsmotoren fra deres bil. Og i den sammenligning er en elmotor naturligvis ikke så kraftig.

Men prøv at tænke på nogle af de steder, hvor de største elmotorer bruges – f.eks. i kraner og store industrimaskiner. Disse elmotorer er mange gange kraftigere end selv de største personbiler.

Der er i princippet ikke nogen øvre grænse for, hvor kraftig man kan lave en elmotor, såvidt jeg ved. Det er kun et spørgsmål om hvad man har plads til og hvor meget strøm man kan føde den med. I en bil sætter det naturligvis nogle praktiske begrænsninger, som er det der arbejdes så hårdt på at forbedre. Men med Tesla Roadster synes jeg, at det er bevist, at man sagtens – allerede i dag, kan finde løsninger, der giver utroligt gode resultater.

En elmotor har et fantastisk omdrejningsmoment (torque)

Det der gør, at Tesla kan opnå en så fantastisk acceleration er, at en elmotor har et meget højt omdregningsmoment  – det som på engelsk kaldes ”torque”.

Lidt forenklet sagt betyder det, at en elmotor trækker med maksimal kraft fra første omdrejning. En forbrændingsmotor skal op i en vis omdrejning før den maksimale effekt kan levereres.

Det er derfor vi har gear på en bil med forbrændingsmotor. Gearingen sørger for, at at motoren hele tiden kører i det område, hvor den yder det bedste. I en elbil som Tesla Roadster er der ingen gear. Der er ikke brug for det. Den yder maksimal effekt fra første omdrejning op til omkring 6.000 omdrejninger pr. minut, hvorefter den falder langsomt.

Du kan læse mere om dette på Tesla’s website (på engelsk) her:  www.teslamotors.com/roadster/technology/motor

3 Kommentarer

Der er ikke så meget andet at sige end utroligt!! Og den er langt federe end de andre elbiler man pt ser på markedet!

Svar

Ja, der er desværre ikke så mange af dem der producerer elbiler, som endnu tager os bilister alvorligt – i hvert fald ikke det store flertal af bilister, som ikke gider køre rundt i en parodi på en golfvogn. Vi vil have fede biler (ikke nødvendigvis sportsvogne som Tesla Roadster, men fede biler af forskellige slags).

Men det skal nok komme. Flere producenter er på vej med federe elbiler. Mercedes kommer i 2013 med en SLS i AMG version med Tesla teknologi i. Den tror jeg bliver sindssyg fed. Der kommer nogle SUV’ere og andre er også på vej med fede biler på el. Det skal nok komme. Det har bare trukket længe ud …

Svar

Det er godt nok vildt nok at den har en acceleration på 0-100 på 3,7 sekunder og en topfart på 200 km/t.
Av av av der er ikke mange biler der kan følge med den.
Du skriver at “Tesla Roadster er elektronisk begrænset til en maksimal hastighed på 200 km/t”
Hvis man fjerne denne begrænsning. Ved du så hvor hurtigt den er?
Super fed bil 🙂

Svar

Skriv kommentar