Tvind-møllen, Poul Jørgensen og elbiler

I fredags havde jeg besøg af min mor og hendes kæreste gennem mange år Poul Jørgensen. Nogle af jer kender måske Poul, der i mange år var talsmand for Tvind. For mig er Poul jo bare Poul – en af de sødeste og kærligste mennesker jeg kender. Og så ved han en frygtelig masse om rigtig mange ting – herunder ikke mindst vindmøller.

Poul var i slutningen af 70’erne med til, at opsætte verdens største vindmølle: Tvindmøllen, som på mange måder var startskuddet til den fantastiske udvikling i vindmølleteknologi vi siden har oplevet. Vi kørte en tur i Tesla’en og fik en rigtig god snak om Tvindmøllen, vindmøller i almindelighed og lidt om elbiler. Du kan se vores lidt lange, men rigtig spændende snak, i videoen nedenfor …

Til manges overraskelse kører Tvindmøllen stadig og laver dagligt strøm til skolerne på Tvind. I dag findes der naturligvis større og langt mere effektive møller, men da Tvindmøllen kom op var det faktisk verdens største vindmølle. Og det var det i en del år.

Som gammel iværksætter synes jeg naturligvis at det er en spændende historie, at en flok hippier, tilbage i 70’erne formåed, uden støtte fra de etablerede industrier og politiske miljø, at få banket et så ambitiøst projekt op. Verdens største vindmølle. Og den virkede!

Der er ingen tvivl om, at Tvindmøllen var et vigtigst startskud til det vindmølleeventyr vi ser i dag. Men hvad mange måske har glemt er, at Tvindmøllen også var en af de ting, der var med til at påvirke Danmarks beslutning om ikke at satse på atomkraft og i stedet for arbejde mere for det man dengang kaldte alternativ energi.

Poul nævner også en anden interessant ting omkring vindkraft, som jeg ikke lige havde tænkt på, som en vigtig årsag til at Tvind satsede på vindkraft. Det kan nemlig ikke monopoliseres! Olie kan monopoliseres, og kul kan monopoliseres – og bliver det, men vind kan ikke. Vinden blæser på alle. Og resultatet af dette har vi jo også oplevet i Danmark, hvor mange uafhængige vindkraftværker er opført i selvstændige vindmøllelaug.

En anden ting der overraskede mig i vores samtale var, at man faktisk allerede i 70’erne vidste at der var et problem med udledning af CO2. Jeg troede det kom meget senere. Men Poul fortæller, at det vidste man faktisk godt – der er bare kommet meget mere og bedre dokumentation  til senere.

Vi fik også snakket lidt om elbiler, men det er så et af de områder, som Poul ikke selv har så meget erfaring med. Faktisk var hans tur i Tesla’en hans første rigtige køretur i en elbil. Men så fik han da prøvet det …

 

Kommentarer

Skriv kommentar