Myter om elbiler

Der findes mange myter om elbiler. I denne kategori vil samle indlæg om alle de myter jeg løbende støder på, med omhyggelige forklaringer på, hvorfor disse myter om elbiler ikke passer. Hvis du selv støder på myter om elbiler er du meget velkommen til at sende mig et tip på mikkel@demib.com

Myter om elbiler: Elbiler er alt for dyre

Denne myte er en af de få, som jeg desværre må indrømme der er noget om. De fleste elbiler er for dyre. I hvert fald som det er i dag. Sådan er det desværre ofte til at begynde med, med ny teknologi. Sådan var det også med vindmøller, computere og mobiltelefoner.

Men på lidt længere sigt tror jeg faktisk, at elbiler vil blive meget billigere end traditionelle benzin- og dieselbiler.

[Read more…]

Myter om elbiler: Lydløse elbiler er farlige

En af de myter om elbiler, som i den seneste tid har fået fornyet omtale er den, at lydløse elbiler skulle være farlige i trafikken.

Mytens ordlyd i sig selv, understreger faktisk meget godt, at det netop er en myte.

For hvorfor skulle det kun være lydløse elbiler, der er farlige? Hvorfor er alle lydløse biler ikke farlige? Hvis altså lydløse biler overhovedet er så farlige, som nogle vil have os til at tro …

[Read more…]

Tesla “Brick” – historien om en død elbil, eller en sur kunde?

I de sidste par dage har en historie cirkuleret på Nettet om, at Tesla skulle have et alvorligt problem med batterierne til deres elbiler. Problemet skulle være, at batteriet kan dø fuldstændigt, hvis det helt aflades. Sker dette skullæe batteriet blive til en “brick” – altså en “mursten” uden mulighed for at genoplive det igen. Prisen for at få et nbyt batteri skulle så være op til $40.000.

Det lyder jo meget alvorligt. Spørgsmålet er så bare hvor meget sandhed der faktisk er i historien. Det har jeg kigget lidt nærmere på …

[Read more…]

Myter om elbiler – omfattende gennemgang

Jeg faldt lige over en ret god, og meget omfattende, gennemgang af en masse myter om elbiler. Det er en lidt længere artikel, og den har udgangspunkt i det amerikanske marked, men til gengæld er argumenterne imod myterne meget omhyggelige og veldokumenterede. Så det er bestemt værd at læse den. Du kan læse hele artiklen her: http://mediamatters.org/research/201202080012

Myter om elbiler: Elbiler bruger for meget strøm på opvarmning, når det er koldt

En meget udbredt myte er, at elbiler bruger alt for meget strøm på opvarming, når det er koldt – og dermed reducerer rækkevidden betragteligt om vinteren. Jeg troede faktisk også, til dels, at det forholdt sig sådan. Men mine egne erfaringer, og en nærmere beregning af de faktiske forhold, viser at myten faktisk er en myte.

Det er en meget lille del af strømforbruget der går til opvarming af en elbil – langt den største del bruges på fremdrift. I dette indlæg vil jeg se lidt nærmere på, hvad der ligger til grund for mine resultater – og denne myte.

[Read more…]

Myter om elbiler: Min elregning vil stige helt vild med en elbil

Et af de mest latterlige argumenter imod elbiler er, at ”min elregning vil stige helt vildt med en elbil”. Det er en myte – forstået på den måde, at dine udgifter til fremdrift af din bil jo falder. Det er en myte designet af elbilhadere til at skræmme dig fra at skifte til elbil.

Ja, naturligvis vil din elregning stige, hvis du skifter fra benzinbil til elbil. Det siger sig selv, men samtidig vil din benzinregning jo falde. Og den vil falde meget mere end din elregning vil stige. Og således er nettoresultatet en besparelse. En stor besparelse. Lad mig vise dig regnestykket …

[Read more…]

Myter om Elbiler: Statsstøtte til elbiler har ingen effekt på hvor mange elbiler der sælges

I forlængelse af en analyse af det britiske konsulentfirma JATA Dynamics, er flere danske medier begtyndt at skrive sig ind i historien med en helt ny myte: At statsstøtten til elbiler, og prisen på elbiler, ikke skulle have nogen betydning for hvor mange biler der bliver solgt.

Man skal vist ikke have studeret hverken økonomi eller samfundsvidenskab på udvidet niveau for, at gennemskue at dette naturligvis er noget vrøvl. Selvfølgelig betyder prisen på en så stor investering som en bil utroligt meget for, hvor mange der bliver solgt.

I dette indlæg vil jeg se lidt nærmere på de forhold der ligger til grund for denne dugfriske myte om elbiler.

[Read more…]

Radioavisen cementerer myter om elbiler

I Radioavisen hørte jeg i går et indslag om elbiler. Det er i sig selv godt. Jeg er glad for, at der er stigende fokus på området. Desværre så lader både Radioavisen og de fleste andre større medier sig i al for høj grad påvirke ensidigt af nogle få af de kommercielle spillere på markedet, som ser en fordel i at fastholde visse myter om elbiler.

[Read more…]

Myter om elbiler: Elbiler forurener og udleder lige så meget CO2 som benzin-biler

Denne myte bliver ofte fremført af meget dedikerede benzin-entusiaster og motorjournalister. I programmet Top Gear, som jeg ellers holder meget af, er det efterhånden blevet en fast frase hver gang elbiler nævnes.

Problemet er bare, at det er en myte. Elbiler forurener bestemt ikke ligeså meget som benzin- eller dieselbiler og elbiler udleder på ingen måde ligeså meget CO2.

[Read more…]

Myter om elbiler: Elbiler dur ikke før der er en ladestander infrastruktur på plads

I min serie om myter om elbiler kommer her en af dem der også er meget udbredt: At det slet ikke dur med elbiler før der er en ladestander infrastruktur på plads. Nu har jeg selv kørt elbil i de sidste par måneder og jeg må sige, at den myte på ingen måde er korrekt.

Jamen, vi har jo ikke elbil ladestandere sat op i hele Danmark (endnu), vil du måske indvende. Og ja, det er rigtigt, men lad mig forklare dig hvorfor jeg alligevel mener myten i praksis er en myte …

[Read more…]